Årsstämman 2018

Årsstämman 2018

Efter att under flera år ha försökt förlägga årsstämman till Bäsna lyckades vi i år få till det genom att byta datum. Lite fundersamma var vi på om bytet av helg skulle påverka antalet deltagare men det visade sig att det var ungefär lika många anmälda som det varit tidigare, d.v.s. ca 70 personer. Dagens program var digert. Några kvinnor från Bygdegårdsföreningen såg till att vi som vanligt kunde starta dagen med kaffe och smörgås. Sedan bänkade vi oss för att lyssna till Mikael Eriksson. Han har intresserat sig för Olaus Laurentiisläkten i Borlänge och via bl.a. domböckerna hittat uppgifter vi inte tidigare vetat om. Mikael delade nu med sig av de rön han dittills gjort.

Eftersom Bäsna är en sådan stor by hade vi, då vi planerade stämman kommit fram till att en byvandring kunde bli för ansträngande. Vi beslöt oss för att i stället be Ulrika och Eskil Olsson att hålla ett föredrag om byn. De två berättade nu i ord och bild om Bäsna förr och nu. Efter ett förslag vid förra årsmötet hade vi bestämt att utdela ett stipendium till ”en ung person som visade intresse för släkt- och hembygdsforskning”. Den unga personen blev Eskil Olsson., som nu med sin del av föredraget verkligen visade varför han blev vår första stipendiat. Eskil och Ulrika hade också tillsammans med Birgitta Classon tagit fram en förteckning över OL-ättlingar i byn.

Sedan vi intagit en god lunch var det dags för  rsmötesförhandlingar. Dorthy Hallkvist avgick som suppleant och avtackades för sina insatser under åren som varit och Eskil Olsson valdes till ny suppleant. Det senare innebär att styrelsens medelålder sänkts betydligt.

Lars Liss visade foton från Bäsna och man kunde köpa Släkthäften och annan litteratur om  Gagnef och Åhl. Vi kunde också ta del av Eskils samlade material om Bäsna.

Eftermiddagens underhållning gick i musikens tecken. Bäsna spelmän inledde och spelade även till Borlänge folkdanslag som stod i tur att uppträda. Ulrika Olsson ackompanjerade dottern Vendela som sjöng ett knippe visor och även spelade fiol.

Kaffe och kaka avslutade en fullspäckad dag.

Birgitta Eriksson, ordförande

foton