Årsstämman 2017

Årets stämma hölls den 1 juli i Betels fina lokaler i Östtjärna. Ett sjuttiotal medlemmar hade mött upp och vi fick en trevlig dag tillsammans som, efter morgonfikat,  inleddes med att John Långberg spelade lite somrig musik på flygel. Därefter höll Lars-Olof Nordesjö sitt föredrag ”Pest och död i Gagnefs socken” där vi fick veta vilka sjukdomar som drabbat befolkningen genom seklen. Mycket intressant.

Karin Hagberg berättade om sin far, konstnären Erik Ekvall som på början av trettiotalet målade den stora altartavlan i Betel. Erik Ekvall född och uppvuxen i Djurmo studerade konst i USA, vann där en stor konsttävling och fick ett stipendium som innebar att han kunde fortsätta sina studier runt om i Europa.

Sedan var det dags för byvandring. I år kunde man välja mellan en kortare tur genom Östtjärna eller en längre genom Västtjärna. Något som uppskattades då det innebar att alla kunde gå med. Två mycket kunniga och trevliga guider, Ines Lärke och Carl –Evert Ihlis berättade om sina byar. Även vädret var gynnsamt den här gången och vi kunde genomföra vandringen i solsken.

I pauserna under dagen kunde man ta del av Lars Liss foton från de aktuella byarna och John Långbergs arkiv över gårdar och familjer i Gagnef. Vår förening har som gåva fått ett vackert gammalt silkesstickat halskläde med anknytning till vår släkt. Detta fanns till beskådande med bifogad historia.

Efter den goda lunchen från Insjöns hotell hölls årsmötesförhandlingarna ledda av Gunnar Kärrbom. En ny suppleant, Leif Sundin, valdes in i styrelsen.

Nils Roos berättade om att alla domstolsprotokoll rörande Gagnef från 1544  till 1920 nu fanns inskannade och finns att se på nätet via ArkivDigitals hemsida.

Dagen avslutades med att Gunnar Kärrbom sjöng några vaggvisor på gagnsmål. Mycket passande efter en intensiv dag. Men för att vi skulle hålla oss vakna tills vi kom hem serverade vår hjälpsamma kökspersonal Gunvor Roos och Kjell Hjort kaffe och kaka innan vi skildes åt för den här gången.

Årsmötesprotokoll-2017(pdf)